Folytatódott a bajnokság

Folytatódott a bajnokság

Szerző: Gerlei Sándor

Fotó: Daniel photo

2012. július 10. 12:00

Luigi

Luigi

Klenáncz Szabolcs

Klenáncz Szabolcs

ifj.Szabó Kálmán

ifj.Szabó Kálmán

 

Több mint 2 hónap pihenő után folytatódott a www.castrolmintabolt.hu Autocross Országos Bajnokság.

Július 7-én Dömsöd adott otthont nem csak a hazai, hanem a Zóna országok versenyzőinek, akik nem igazán éltek a lehetőséggel, hiszen mindössze 2 külföldi látogatott el a hazai autocross patinás pályájára.
A jól előkészített pályán az edzések során ifj.Szabó Kálmán és Ábrahám Károly voltak, akik 50 mp-en belül tudták teljesíteni az 1120 méteres távot.

A TouringAutocross (TAX) mezőnye érezte legjobban a minden futam előtti kényszerű locsolás hátrányát, ám a nap során hozzáedződtek, és egyre szorosabb csatát vívott a cseh Neumann és „Luigi”.
Sajnos Kis Ádám és Emődi János nem igazán tudtak ezekbe a csatákba beleszólni, hol műszaki hiba, hol technikai probléma miatt.
A döntőben Emődi jános nem is tudott rajthoz állni, mert autója meghibásodott, így az előfutamokban elért eredménye alapján kaphatott bajnoki pontot.
A döntő rajtját „Luigi” kapta el jobban, ezúttal esélyt sem adva Neumann-nak az előzéshez. Neumann belenyugodva vette tudomásul, hogy a mindent eldöntő száguldást nem ő nyeri meg. Kis Ádám saját tempóját autózva szerezte meg a harmadik helyet.

A Buggy1600 kategória ezen a versenyen is szoros versenyt vívott, amit már az edzésen is lehetett sejteni.
A szlovák Igor Vlasaty két előfutamát biztosan nyerte, rajta kívül Klenáncz Szabolcs tudott előfutamot nyerni. Az EB Junior kategóriájában edződő Szabolcs minden tőle telhetőt megtett, hogy tehetségén kívül, a hazai pálya előnyeit kihasználja.
Kíváncsian várta a hazai közönség Brezovszki Sándor szereplését, aki az előző heti nova pakai EB-n a 3.leggyorsabb időt érte el a legnépesebb kategóriában.
Nos talán nagy igyekezetének, bizonyítási kényszerének tudható be, hogy „Brezó” a döntő 3.rajthelyét tudta csak megszerezni az előfutamok során, a már előzőleg említett két versenyzőtársa mögött.
Radák Attila is komoly csatákat vívott az előfutamok során, ám be kellett látnia, hogy gépe jelen állapotában erre az eredményre képes.
A döntő rajtját követően Vlasaty, Klenáncz Szabi és Brezovszki fej-fej mellett fordultak az első kanyarba. Az azt követő egyenesben is szinte egymás mellett haladtak, kis előnyre Vlasaty tett szert. A második kanyarban aztán megtörtént a „csoda”, Szabi külső íven alázta le a vetélytársakat, ezzel az élre állt. Talán ebben a manőverben mutatkozott meg a hazai pálya előnye, hogy ő be merte ezt vállalni.
Ezután már „csak” meg kellett őriznie ezt a pozíciót, melyet sikeresen véghez is vitt.
Mögöttük Brezovszki, Radák Attila és Illés Tamás csatáztak, melyből Brezó jött ki a legjobban, megszerezve a harmadik helyet, míg Illés helyet cserélt Radákkal.A kategória újonca, Bognár Balázs leelőzte a 3 kerékessé vált autójával küszködő Klenáncz Józsefet (Szabi édesapja), így a "két Klenáncz" között volt az egész mezőny.

A SuperBuggy mezőnyében végre megláthatta a közönség Tóth Sándor új autóját, mely immár összkerék hajtással épült.
A két edzésmenő ifj.Szabó és Ábrahám is elsőként abszolváltak 1-1 előfutamot, valamint Tóth Richárd is elkönyvelhetett egy futamgyőzelmet a 2.előfutamban, ahol már egyből az élre állt, míg mögötte ifj.Szabó és Ábrahám a verseny hevében összeakadtak, melynek a futóművek látták kárát. Lux János teljesítette másodikként a futamot, megelőzve Tóth Sándort, akinek gondjai voltak az új autóval, amikor ismét 2 kerékhajtásúvá vált a masinája.

A döntő első körének végén ifj.Szabó állt az élen, mögötte Ábrahám és Tóth Richárd szorongatták egymást. Ábrahámnak valószínűleg nem ez lesz a legemlékezetesebb versenye, mert az egyik első féltengely hibája miatt 2 kerékhajtással kellett küzdenie, így esélye sem volt a többiekkel szemben, és a 4.kör után feladni kényszerült a versenyt.
A harmadik helyen Oros Sándor ért célba szinte az utolsó pillanatban, mert üzemanyag ellátási problémái miatt az autó a leintést követően megadta magát, majd Lux János, Tóth Sándor volt a további befutó.

Csapatversenyben az Oxxo Energy Drink Team diadalmaskodott „Luigi” és Brezovszki révén.

Eredmények itt.

 

Közelgő események

.