Parázs csaták az évadzáró versenyen

Parázs csaták az évadzáró versenyen

Szerző: Gerlei Sándor

Fotó: Anda Irén

2012. október 3. 00:00

 

Túrkeve adott otthont a 2012.évi Autocross Országos Bajnokság záró futamának. A végső megmérettetésen 13 versenyző állt rajthoz.

Meglepő módon a Touring Autocross kategóriában is 4 versenyző indult annak ellenére, hogy ott már a kakucsi versenyen eldőlt a bajnoki cím sorsa.

Pallag-Bozsák Csaba az edzésen és az előfutamok során is a leggyorsabbnak bizonyult, megelőzve Kis Ádámot, a már bajnokként rajthoz álló Emődi Jánost és„Luigi”-t, aki viszont az év végi dobogó 3.fokát célozta meg ezzel a futammal. Sokáig kérdéses volt, hogy Luigi egyáltalán bekerül-e döntőbe, mert öregecske Mitsubishije igencsak rakoncátlankodott.
Kis Ádám a Nissannal a tisztes helytállásért és a bajnoki második helyért rótta a köröket.
A döntő rajtját is Pallag-Bozsák Ford Focus-a kapta el a legjobban, mögötte Kis Ádám, Emődi János és Luigi volt a sorrend, mígnem a harmadik körben Emődi az első kanyarban megpróbált beférni Kis mellé, aminek következményeként Kis felborult és a bal hátsó kereke kitört. A futam piros zászlóval leállításra került.
A megismételt rajtot követően is Pallag-Bozsák vezette a mezőnyt, mely immár Kis nélkül vágott neki a végső köröknek.
A hatodik körben Pallag-Bozsák a bal hátsó futóművét teljesen elveszítette, majd a pálya szélére kényszerült.
A futamot az idén 70.életévét betöltő Emődi János nyerte, mely verseny egyben sikeres pályafutásának is utolsó versenye volt. Második helyen Luigi fejezte be a versenyt, a döntőre feléledő Mitsubihivel.

A Buggy1600 mezőnyének első három helyezettje az edzésen mindössze 5 tized másodpercen belül volt a különbségek tekintetében, így ez is jelezte, nem mindennapi futamokat láthat majd a közönség.
A tabellát vezető Brezovszki Sándor és a tabellán 2 pont hátránnyal álló Klenáncz Szabolcs küzdelmei már az előfutamok során megmutatkoztak, annak ellenére, hogy az első előfutamot a harmadik helyen álló Illés Tamás nyerte, ahol Brezovszkinak technikai problémái adódtak.
A további két előfutamban Klenáncz diadalmaskodott, szorosan követve őt Brezovszki. A hátsóbb régiókban Bognár Balázs és Zámbó Mihály is begyűjtöttek egy-egy 3.helyet.
A döntő rajtja Klenáncznak sikerült jobban, ám az első kanyar előtti fékezése meglepte Brezovszkit, aki hátulról belement. Szabolcs ennek ellenére a versenyt folytatni tudta, ám a pálya hátsó részén lévő fordítóban kiszakadt első kerekekkel a partoldal segítségével jött vissza a pályára, hogy a domb előtti kanyarban végleg megfeneklődjön. Szabolcs a pályára való (nem a legszabályosabb) visszatérése következtében néhány, a pályát határoló gumit tolt a pályatestre, ezért a versenyigazgató piros zászlóval leállította a futamot.
A megismételt döntő futam rajtját Brezó kapta el jobban, megelőzve Szabolcsot, majd Zámbó, Bognár,Illés volt sorrend. Brezovszki növelve előnyét vezette a mezőnyt, majd a harmadik körben, a hátsó fordító után Szabolcs melléérve megelőzte, mint utóbb kiderült eltörött Brezó váltókarja, így a továbbiakban már a kör befejezése után nem is folytatta a kilátástalan küzdelmet.
Zámbó Mihály eddigi legjobb eredményét elérve futott be a második helyen, míg harmadikként a váltó problémával (nem volt 2.fokozat) küszködő Illés Tamás ért be.

A SuperBuggy bajnokságát Ábrahám Károly vezette a verseny előttig, a kérdés az volt, meg tudja-e őrizni előnyét, illetve ki ér fel a dobogó harmadik fokára.
Nos Karcsi az első két előfutam sikeres teljesítésével (mindkét futamát nyerte) már bebiztosította az idei bajnoki címét. A többiek, Tóth Richárd, Tóth Sándor és Oros Sándor próbáltak minél jobb döntőbeli rajt pozíciót kivívni az előfutamok során. Ez legjobban Tóth Ricsinek sikerült, ő várhatta a döntő rajtjelét a második helyről, míg Tóth Sanyi az első harmadik helyéről rajtolhatott. Oros Sanyi a negyedik helyről indult, de pár méter után a bal hátsó felfüggesztés megadta magát.
Ábrahám Karesz jó rajt után végig vezetve gyűjtötte be a győzelemért járó 20 pontot, megelőzve Tóth Richárdot, és a bajnokság harmadik helyét is megszerző Tóth Sándort.




 

Közelgő események

.