Szabó Krisztián megnyerte hazai Eb-futamát

Szabó Krisztián megnyerte hazai Eb-futamát

Szerző: OXXO sajtóanyag

Fotó: a szerző

2013. augusztus 19. 19:26

 

Az OXXO Energy támogatott versenyzője, az XLavina Pap Motorsport pilótája, Szabó Krisztián élete talán eddigi legemlékezetesebb versenyét futotta ezen a hétvégén hazai szurkolói előtt, a nyirádi Autocross Európa-bajnoki futamon.

Hazai pályán, többezres hazai szurkolósereg előtt Európa-bajnoki futamot nyerni - ez olyasvalami, ami nagyon kevés versenyző életében adatik meg akár csak egyszer is, nemhogy kétszer! Krisztián számára ez a mostani volt a második, de ugyanúgy örült neki, mint anno az elsőnek. Sőt, a szombati nap nehézségei után még talán egy picit jobban is. Mert hát nem indult épp sétagaloppnak ez a verseny, a többiek is nagyon csipkedték magukat, és Krisz a verseny első napját csak a 10. helyen zárta.

A csapattal este közösen úgy döntöttek, hogy motort cserélnek a buggy-ban, mivel szombaton nem érezték azt igazán harapósnak az egyenesekben. Vasárnap reggel a második előfutamon Krisz egy ragyogó manőverrel, kiváló helyzetfelismeréssel egyszerre két riválisát utasította maga mögé. Kellett hozzá az autó is, hiszen volt egy apró testi kontaktus, de a lengőkar jelesre vizsgázott, bírta a gyűrődést. A harmadik előfutamban Krisz csak 3.-nak fordul az első kanyarban, de az 1. helyen haladó versenyző hibázott, keresztbe állt, így a futamot leintették piros zászlóval. Az újraindítás után már elsőként fordul el Krisz, és magabiztosan behúzza a futamgyőzelmet.

A döntőben a 4. rajtkocka helyett, ami eredetileg megilletné, az 5. rajtkockába állt fel, ezt nem nagyon értette senki, de a csapattal együtt meghozott döntés hamar meghozta gyümölcsét, ugyanis az OXXO Energy versenyzője álomrajtot vett, majd szépen kívülről körbeautózott mindenkit, és a 2. kanyarban már nem volt kérdés, hogy övé lesz a nyirádi győzelem.

- A rajt előtt elég ideges voltam, de úgy néz ki, jót tesz nekem ez a fajta feszültség, mert nagyon jól sikerült elkapnom a start pillanatát, és az első kanyarban már az 1. helyen tudtam elfordulni. Onnan szerencsére végig vezettem a futamot, és nem volt semmi kalamajka, úgyhogy nagyon örülök. Éjszaka a srácok kicserélték a motort, és úgy néz ki, ez jót tett, illetve a beállításokon is sokat finomítottunk. Nagyon jó volt minden, a közönség fantasztikus volt, és nagyon jó érzés, hogy most mindenkivel együtt ünnepelhetek – újságolta Krisz fülig érő szájjal néhány perccel a leintés után.

- Papp Laci versenymérnökömmel és az egész csapattal megbeszéltem, hogy milyen stratégiát válasszunk a döntőre, és szerencsére tökéletesen működött, amit együtt kitaláltunk. Így utólag mondták már többen is, hogy nem értették, miért az 5. rajtkockába állok fel, és nem a 4.-be, ahol az eredeti helyem lett volna, de ez egy tudatos választás volt, és a végeredmény szerencsére minket igazol. Úgy gondolom, hogy ezzel alaposan megleptünk mindenkit, az előlem rajtoló riválisaimat is beleértve – emelte ki a győzelem egyik kulcsmozzanatát a 21 éves pilóta.

- Nagyon jó érzés, hogy hosszú idő után újra nyerni tudtam itt Nyirádon, hazai szurkolóim előtt, hiszen legutóbb erre 2009-ben volt példa. Akkor a hazai győzelem egyben a bajnoki címet is jelentette nekem a juniorok között, most erről egyelőre idén még nem beszélhetünk, mivel három verseny még hátravan a bajnokságból, de ettől függetlenül az érzés most is hasonló, mint akkor volt – egyszerűen tökéletes! Az pedig, hogy (Kárai) Tomi is nyerni tudott, csak még tökéletesebbé teszi ezt a napot, nagyon örülök az ő sikerének is. Örülök, hogy a felnőttek között is sikerült megszereznem első hazai Eb-futamgyőzelmemet, annak meg még inkább, hogy ezzel az előnyömet is még tovább tudtam növelni az összetettben – folytatta a magyar kiválóság, aki élete egyik legnagyobb felzárkózását mutatta be a mai napon.

- Úgy gondolom, hogy a nap fő kulcspontja a második előfutam volt, amikor úgy sikerült előznöm kettőt, hogy akár én is ott maradhattam volna, de az autóm kibírta (a két hátsó lengőkar elgörbült, de nem tört el), ami megint csak a csapat és a szerelőim érdeme. Ha ott nem tudok továbbmenni, akkor most nem arról beszélgetnénk, hogy milyen jól sikerült a rajtom a döntőben, és hogyan nyertem, hanem valószínűleg egészen másról. A motorcserét is tegnap együtt döntöttük el a csapattal, a döntő rajtja előtt is együtt döntöttünk a taktikáról, szóval ez a siker tényleg mindannyiunk közös érdeme, köszönöm mindenkinek, aki hozzájárult, de legfőképpen két főszerelőnknek, Keszter Gyurinak és Krasznai Tominak, akik elképesztő munkát végeztek egész hétvégén. Csapaton kívülről is rengeteg segítséget és támogatást kaptam, és itt most nemcsak a szurkolókra gondolok, de a barátaimra, a családomra és többi magyar versenyzőre is, akikkel nagyon szorosan összetartunk, és segítjük egymást, amiben tudjuk – emelt ki még egy fontos részletet a pilóta.

-- Számomra például nagyon jó érzés, hogy olyan tapasztalt és nagyon eredményes versenyzők, mint Kárai Tomi vagy Ábrahám Karcsi elsőként jönnek oda mindig gratulálni nekem, vagy amikor épp magam alatt vagyok picit, mint a tegnapi nap végén, akkor elsőként jönnek oda felrázni picit és újra lelket önteni belém. Nagyon jó érzés ilyen közegben versenyezni – mondta el végül Szabó Krisztián.

Ezek most a felhőtlen ünneplés pillanatai, de holnaptól már a soron következő feladatra fog koncentrálni az XLavina Pap Motorsport, hiszen nincs megállás, jövő hétvégén már Prerovban, az Európa-bajnokság hatodik futamán kell helytállnia a csapatnak.

Szabó Krisztián a 2013-as FIA Autocross Európa-bajnokságot most 22 pontos, több mint egy győzelemnyi előnnyel vezeti, így a hazai versenyén egy újabb lépéssel közelebb került az áhított cél, a felnőtt Eb-cím megszerzése felé.

 

Autocross OB 7.futam + Zóna (IDŐPONT!!!), Dömsöd

.

Program:

október 5., szombat

07:30 Adminisztratív átvétel (OB+CEZ)

07:30 Amatőr gépátvétel

08:00 Technikai gépátvétel (OB+CEZ)

bővebben

október 6., vasárnap

08:00 2. előfutam (OB+CEZ)

09:00 Amatőr 2.előfutam (4 kör)

10:30 3. előfutam (OB+CEZ)

bővebben

Hátralévő idő:

Közelgő események

2019. október 5-6. Autocross OB 7.futam + Zóna (IDŐPONT!!!)

2019. október 5-6. FIA CEZ Autocross Championship / Dömsöd (NEW DATE!!!)

2019. október 26-27. FIA CEZ Autocross Championship / Ravenna