Dupla verseny Túrkevén

Dupla verseny Túrkevén

Szerző: Gerlei Sándor

Fotó: Anda Irén

2013. augusztus 24. 16:57

 

Immár hagyományként, két különálló verseny került megrendezésre egy hétvégén a Kevi-Ringen. Szombaton csak az OB mezőnye állt rajthoz a Sarkadi István emlékverseny keretében, kiegészülve az amatőr mezőnnyel. Sarkadi István az autocross „hőskorának” egyik meghatározó alakja volt, aki a TVSE színeiben versenyzett és szerzett bajnoki címet.

Szombat (2013.08.10.)

A nap legjobb idejét Ábrahám Károly (SuperBuggy, Ford) érte el, Brezovszki Sándor (Buggy1600, Ford) pedig a kisebb kategóriában volt a leggyorsabb.
A Buggy1600 kategória előfutamaiban Bognár Balázs már nem tudott rajthoz állni, mert a váltója adta meg magát, így neki a hétvégi verseny véget ért.
Az előfutamok alatt Radák Attila és Brezovszki Sándor vívtak nagy csatákat, Radák sikerét hozva az összesítésben. Zámbó Mihály igazán peches napot tudhatott maga mögött, hiszen a döntőben nem állhatott rajthoz, az első futamban ütközött Brezovszkival, így csak 1 kört teljesített, a szerelés miatt a második előfutamra ne tudott kiállni, a harmadik futamban hiába lett második, ez nem volt elég az értékelhető eredményhez.
A döntőben Radák és Brezovszki vívott egymással, Attila állt az élre, ám Brezó a második kör elején megelőzte. Attila nem adta fel, szorongatta Brezót, aki a harmadik körben egy defekt miatt korlátot fogott, és feladta a további küzdelmet. Radák is defektes bal oldali kerekekkel látta meg a kockás zászlót.

A SuperBuggy kategóriában új versenyzőkkel bővült a mezőny, Istókovics István és Pallag-Bozsák Csaba személyében. Előbbi teljesen újoncként most kóstolt bele az autocrossba egy Szlovákiában vásárolt Audi-val, Csaba a TAX-ba való kiruccanás után egy szlovák bérelt autóval elevenítette fel korábbi sikeres kategóriáját, felkészítve magát a nyirádi EB-re.
Az előfutamok alatt Ábrahám Károly vitte a prímet, annak ellenére, hogy az első előfutam győzelmét át kellett engednie egy defekt miatt Pallag-Bozsák Csabának.
Az első előfutamban volt más izgalom is, hiszen Tóth Sándor a hátsó sikánban tetőre tette autóját, ám szerencsére komoly baja nem esett sem neki, sem az autójának (a második előfutamot ki kellett hagyni a szerelés miatt).
Tóth Richárd hol Pallag-Bozsákot, hol Ábrahámot szorongatta, ám az előtamok után csak a harmadik helyről várta a döntőt.
Oros Sándor az első előfutamot az első kör után feladta, majd a további két előfutam során érződött, hogy próbálja a gépet értékelhetően behozni a célba, hogy a döntőben ott lehessen.
Az újonc Istókovics is jól mozgott a pályán, nem érződött rajta a megilletődöttség, egy előfutamban a 3.helyet is megszerezte.
A döntőben Karesz nem bzta a véletlenre a dolgot, a rajt után élre állt, mögötte Pallag-Bozsákot szorongatta Tóth Ricsi, majd Tóth Sanyi, Oros Sanyi és Istókovics volt a sorrend, mely a leintésig nem is változott.
A Touring Autocross (karosszériás autók) „mezőnye” eléggé foghíjas az idén, Kis Ádám ezen a versenyen is egyedül lett volna, de a 12 éves Benyó Máté (Suzuki Ignis) a TAX/F kategória indulójaként együtt futhatott vele. Máté most ízlelgeti a versenyzést, rallycrossban és gyorsaságiban is indul, elmondása szerint nagyon tetszik neki az autocross is.
Sok esélye nem volt Ádám Mitsubishije ellen, ám így is sikerült egy előfutamban győznie.
A döntőben nem volt szerencséje Máténak,mert az első kör után a hajtás hibája miatt megállt a Suzuki. Kis Ádám győzött, ezen a futamon tesztelte a Mitsubishit a következő hétvégén tartandó nyirádi Autocross EB-re.

Eredmények: http://www.motorsport.hu/livetiming/pdfmap/index.php?eventid=010

Vasárnap (2013.08.11.)

Ez a verseny nem csak az Országos Bajnokság, hanem a Közép-Európai Autocross Zóna Bajnokság futama is volt, 3 külföldi résztvevővel kiegészülve.

A Buggy1600 kategóriában két külföldi is indult, Igor Vlasaty Szlovákiából, és Stefan Hummel Ausztriából.
Az előfutamok során Brezovszki megnyerte az első futamot, ám a második rajtját követően a motorja feladta a küzdelmet, így számára véget ért a verseny.
Radák Attila, Zámbó Mihály, és Stefan Hummel egy-egy 2. és 3. helyet szereztek, míg Igor Vlasaty az első futam 4.helye után a további futamait megnyerte, így ő indulhatott az élről a döntőben.
Sajnos Zámbó Misit ezen a versenyen is kísérte a balszerencse, a döntőbeli korai rajtja miatt csak a Parc Ferméből nézhette a többiek küzdelmét.
A rajtot Hummel csípte el a legjobban, mögötte Radák, Vlasaty volt a sorrend. Radák megpördült, ezt kihasználva Vlasaty Hummel nyomába eredt, és az utolsó körben sikeresen végrehajtotta az előzést, ezzel megnyerte a versenyt, Radák végül 3.lett.

A SuperBuggy kategóriában az előző nap is indult versenyzők mérték össze erejület.
Sajnos Istókovics István az edzések után feladni kényszerült a versenyt az autó meghibásodása miatt.
Ábrahám Károly ezúttal is a döntő első helyére kvalifikálta magát az előfutamok során, mögötte Tóth Richárd, Pallag-Bozsák Csaba, Oros Sándor és Tóth Sándor várták a rajtjelet.
A rajtot Tóth Ricsi kapta el a legjobban, elsőként fordulva az első kanyarba, ám Ábrahám nem sokáig teketóriázott, még az első kör után megelőzte. Pallag-Bozsák kalandosan teljesítette az első kört, megmászva a pályát övező földsáncot. Ekkor sérülhetett meg az autója, ugyanis a 4. körben kitört bal hátsó kerékkel kényszerült a pálya szélére.
A hazai pálya ezúttal nem kedvezett Ábrahámnak, aki a negyedik körben kapott bal hátsó defekt miatt lassult egy picit, de ez éppen elég volt Tóth Ricsinek, hogy megelőzze, és a leintésig megőrizve első helyét, nyerte a futamot. Karesz mögött a 3. helyen Oros Sanyit intette le a kockás zászló, míg Tóth Sanyi a 4.helyen végzett.

A Touring Autocross kategória egy fővel, a szlovák Dalibor Kohut-tal (Lada) bővült ezen a versenynapon.
Az előfutamok Kis Ádám sikerét hozták, ám a döntőben a 3.körben kiállni kényszerült a hajtás meghibásodása miatt. Kohut így biztosan nyert a TAX 1600 kategóriát képviselő Benyó Máté előtt.

Eredmények:
http://www.motorsport.hu/livetiming/pdfmap/index.php?eventid=011


 

Autocross OB 7.futam + Zóna (IDŐPONT!!!), Dömsöd

.

Program:

október 5., szombat

07:30 Adminisztratív átvétel (OB+CEZ)

07:30 Amatőr gépátvétel

08:00 Technikai gépátvétel (OB+CEZ)

bővebben

október 6., vasárnap

08:00 2. előfutam (OB+CEZ)

09:00 Amatőr 2.előfutam (4 kör)

10:30 3. előfutam (OB+CEZ)

bővebben

Hátralévő idő:

Közelgő események

2019. október 5-6. Autocross OB 7.futam + Zóna (IDŐPONT!!!)

2019. október 5-6. FIA CEZ Autocross Championship / Dömsöd (NEW DATE!!!)

2019. október 26-27. FIA CEZ Autocross Championship / Ravenna