Autocross OB Dömsöd, 2013.09.01.

Autocross OB Dömsöd, 2013.09.01.

Szerző: Gerlei Sándor

Fotó: Kiss Imre

2013. szeptember 6. 10:07

 

14 induló várta az Autocross országos bajnokság dömsödi futamát, ami ebben az évben rekordnak számít. Úgy látszik, ha lassan is, de elkészülnek az autók, mert a pletykák szerint a záró, nyirádi futamra ennél is többen várhatók.

A jól előkészített, ám egy kissé poros pályán az edzés legjobb idejét Ábrahám Károly érte a Superbuggy kategóriában, de a Buggy1600-as első helyezettje, Klenáncz Szabolcs sem szégyenkezhet, mivel mindössze 3 tizeddel maradt el Karesz idejétől.

A Buggy1600 kategóriában már az edzésen is érződött, hogy nagy csaták várhatók.
Ez a jóslat igaznak bizonyult, mert minden előfutamban látványos, test-test elleni küzdelmet láthatott a közönség.
Klenáncz Szabolcs, aki hosszú pihenő után nem hagyta ki a hazai pályát, meglepte Brezovszki Sándort, rendre jó rajtokkal állt az élre, amit aztán Brezó megpróbált behozni, váltakozó sikerrel. Kettejük csatájához Radák Attilának is volt egy-két szava, sőt a nap „produkcióját” is ő mutatta be, mikor a harmadik előfutam 2.kanyarjában második helyen haladva, egy hibát követően Klenáncz autóján is átment, nem szállva le a gázról. Klenáncz ennek ellenére megtartotta vezető pozícióját, Radák autója nem sokkal később kiszakadt jobb hátsó futóművel állt a pálya szélére.
A három előfutam után Szabi várta első helyről a döntő rajtját, mellőle Brezó és Bognár Balázs indulhatott az első sorból. Radák csak a második sorból rajtolhatott az idei év újoncával, Szabó Oszkárral kiegészítve, míg leghátulról Zámbó Mihály vágott neki a távnak.
Brezó jó rajt után az élre állt, szorosan követte őt Klenáncz Szabi, majd Radák következett. Szabi nagy igyekezetében kissé ütközött Brezóval és a 4.körben a verseny feladására kényszerült. Radák Attila sem volt szerencsés, neki az első futómű miatt kellett idő előtt befejeznie a száguldást. Meglepetésre a második helyen Bognár Balázs ért célba, aki ezen a versenyen végre technikai hiba nélkül tudott versenyezni, mögötte Zámbó Mihály, majd Szabó Oszkár volt a sorrend.

Superbuggy kategóriában Ábrahám edzés elsősége technikai hibával is párosult, nevezetesen a váltó megszorult. Kérdésessé vált a további versenyzése, az első előfutamban nem is tudott rajthoz állni. A sebességváltó azonban másképp gondolta és egyszer csak kiugrott a megragadt fokozatból, így Karesz a második előfutamban már a rajtrácson várta a folytatást, igaz a második fokozat nélkül.
Ennek ismeretében nem csoda, hogy az egyébként is nagyon gyors Tóth Richárd indulhatott a döntő első helyéről, Tóth Sándor – aki fergeteges autózást mutatott be a nap folyamán - és Ábrahám Károly társaságában, akinek váltójában a döntőre már csak az első és harmadik sebességi fokozat volt használható.
A rajt Tóth Sanyinak sikerült a legjobban, majd Tóth Ricsi és Karesz volt a sorrend, ám Karesz a második körben az élre verekedte magát.
Tóth Ricsi szorongatta Tóth Sanyit, aki a pálya hátsó részén megforgott, visszaesve az utolsó helyre. Oros Sándort, aki ezt követően a harmadik helyen haladt, támadta Klenáncz József, ám nem sokm sikerrel, sőt Klenáncz az utolsó körben kiállni kényszerült a füstölgő motor miatt. Tóth Sanyi ismét nagy tempót autózva meg tudta előzni az előtte haladó Istókovics Istvánt, így a negyedik helyen intette le a kockás zászló.

A karosszériás autók versenye (Touring Autocross) meglehetősen foghíjas volt ezen a versenyen is, hiszen Kis Ádám a Mitsubisivel nem sok esélyt adott a 12 éves Benyó Máténak, aki egy Suzuki Ignis volánját tekergette. A két autó nem is azonos kategóriába tartozik, így Máté is az arany koszorúnak örülhetett a végén.

A csapatverseny győztese a Hungary Motorsport Team csapata lett.

Eredmények:
http://www.autocross.hu/eredmeny/2013-autocross-orszagos-bajnoksag/autocross-ob-6futam
 

Autocross OB 7.futam + Zóna (IDŐPONT!!!), Dömsöd

.

Program:

október 5., szombat

07:30 Adminisztratív átvétel (OB+CEZ)

07:30 Amatőr gépátvétel

08:00 Technikai gépátvétel (OB+CEZ)

bővebben

október 6., vasárnap

08:00 2. előfutam (OB+CEZ)

09:00 Amatőr 2.előfutam (4 kör)

10:30 3. előfutam (OB+CEZ)

bővebben

Hátralévő idő:

Közelgő események

2019. október 5-6. FIA CEZ Autocross Championship / Dömsöd (NEW DATE!!!)

2019. október 5-6. Autocross OB 7.futam + Zóna (IDŐPONT!!!)

2019. október 26-27. FIA CEZ Autocross Championship / Ravenna