Kárai Tamás és Szabó Krisztián – Európa csúcsán

Kárai Tamás és Szabó Krisztián – Európa csúcsán

Szerző: B.Molnár László

Fotó: internet

2013. szeptember 17. 08:18

 

Hatalmas bravúrt hajtottak végre a magyar autocross versenyzők a 2013-as Európa-bajnokság utolsó előtti viadalán. A Franciaországban, Saint Igny de Vers versenypályáján megrendezett futamon a magyar élversenyzők ragyogóan szerepeltek, ugyanis mind Kárai Tamás, mind pedig Szabó Krisztián megnyerte az összetett Európa-bajnoki címet, úgy, hogy: előbbi az 1., míg utóbbi a 4. helyen végzett. Ezzel az utolsó versenytől függetlenül felülhettek Európa trónjára, és az olaszországi futamon már csak az lesz a céljuk, hogy Magyarország megőrizze a második pozícióját a Nemzetek Kupájában.

A 2011-es Autocross Európa-bajnok, Kárai Tamás ebben az esztendőben ismét a sportág csúcsára került a Touring Autocross kategóriában. A Skoda Fabiával versenyző magyar pilóta a franciaországi Saint Igny de Vers versenypályáján megrendezett utolsó előtti forduló helyszínén fantasztikus teljesítménnyel megnyerte a futamot, így immár kétszeres Európa bajnoknak vallhatja magát.

Kárai rendkívül magabiztosan versenyzett egész hétvégén. A legjobb idővel került be az első előfutamba. A tőle már megszokott magabiztos rajttal rögtön az élre állt, és 3 mp előnnyel végzett a mögötte haladó cseh Fejfar előtt. Vasárnap viszont hatalmas eső zúdult a pályára, így a versenyzők sártengerben voltak kénytelenek megküzdeni a minél jobb helyezésekért. Kárai simán nyerte a második előfutamot is, így a döntőben a pole pozícióból indulhatott.

A fináléban a vetélytársak az úgynevezett bütykös gumival, míg a magyar pilóta murvás abronccsal állt rajthoz. A rajtot a lehető legjobban kapta el, és végig vezetve elsőnek intették le, és ezzel a győzelemmel 2011 után ismét megnyerte az Európa-bajnokságot, ami a sportág csúcsát is jelenti.

„Nagyon boldog voltam, amikor elsőként értem célba. El sem hiszem még egyelőre, hogy az Európa bajnoki cím is megvan már ezzel a győzelemmel. Rengeteg munka, küzdelem és persze akaraterő van benne ebben az eredményben. Köszönöm a szerelőimnek, hogy minden egyes versenyre a legjobb autót készítik fel nekem. Ismét Európa-bajnok ez a csapat, és ismét megérdemeltük. Köszönöm mindenkinek, aki szorított értem” – jelentette ki az immár kétszeres Európa-bajnok.

A Buggy 1600-as kategóriában versenyző Szabó Krisztián sem akart elmaradni honfitársa sikereitől. A korábbi junior Európa-bajnok nem volt könnyű helyzetben, hiszen ahhoz, hogy Káraihoz hasonlóan már az utolsó verseny eredményétől függetlenül felüljön a kontinens trónjára, a legjobb négy között kellett végeznie.

Nos, Szabó Krisztián megcsinálta! A hihetetlenül erős és népes, 44 versenyzőt felvonultató mezőnyben az időmérő 18. helyéről, a B-döntőből feljutva lett végül a 4. – egy kivétellel ezt minden versenyen hozta –, így a juniorok után a felnőttek között is megszerezte az Európa-bajnoki címet.
Szombaton Krisztián a 18. helyet szerezte meg az időmérőn, míg az első előfutamában a 3. helyen végzett, ami az abszolútban így is csak a nap végi 12. helyre volt elég.

A vasárnapi második előfutamban a magyar pilóta egy újabb 3. hellyel gazdagodott, amit a
harmadik előfutamban egy első hellyel koronázott meg. Ám ez sem lett elég az egyenesági
fináléhoz, így a B-döntőben kellett kivívnia a legjobbak közé jutást. Krisztián hatalmas, 11
másodperces fölénnyel győzött, és jöhetett a mindent eldöntő futam. Szabó a 9. helyről
rajtolva végül a 4. helyen ért célba, ami azt jelentette Szabó Krisztián Európa-bajnok!
„Ez komoly volt, de a lényeg, hogy a vége nagyon jól sikerült megint, és meglett az Eb-cím, amiért annyit dolgoztunk a csapattal, úgyhogy nagyon boldog vagyok. Az meg csak hab a tortán, hogy Kárai Tomi is velem egy napon ünnepelhet. Ketten járunk a magyarok közül Eb-re, és most mindketten Európa-bajnokok lettünk, ez egyszerűen hihetetlen! A Nemzetek Kupájában is szinte biztos már a 2. helyünk. Remélem, odahaza is sokan örülnek a sikerünknek, köszönöm mindenkinek az egész éves biztatást” – mondta el végül a Buggy 1600 új Európa-bajnoka, Szabó Krisztián.

Az egy hét múlva megrendezésre kerülő olasz futamon a két magyar Európa-bajnoknak már „csak” az a célja, hogy megszerezzék, illetve a jelenlegi állás szerint megtartsák a 2. helyet Magyarországnak a Nemzetek Kupájában.


Az Európa-bajnokság állása (1 fordulóval a vége előtt)
Touring Autocross: 1. KÁRAI TAMÁS 118 pont – már Európa-bajnok, 2. Otakar Vyborny 98 pont, 3. Václav Fejfar 92 pont.
Buggy 1600: 1. SZABÓ KRISZTIÁN 110 pont – már Európa-bajnok, 2. Ondrej Musil (cseh) 88 pont, 3. Kevin Peters (luxemburgi) 86 pont.

 

Közelgő események

.

2020. augusztus 14-16. FIA CEZ Autocross Championship / Humpolec

2020. augusztus 22-23. FIA CEZ Autocross Championship / Miletic

2020. szeptember 4-6. Autocross OB 1.futam + Zóna

2020. szeptember 4-6. FIA CEZ Autocross Championship / Secovce

2020. szeptember 19-20. FIA CEZ Autocross Championship / Molca

2020. szeptember 19-20. Autocross OB 2.futam + Zóna

2020. szeptember 26-27. FIA CEZ Autocross Championship / Kaps

2020. szeptember 26-27. Autocross OB 3.futam

2020. október 10-11. FIA CEZ Autocross Championship / Rume

2020. október 24-25. FIA CEZ Autocross Championship / Ravenna

2020. november 7-8. FIA CEZ Autocross Championship / Ribnik