Autocross OB 3.futam (Dömsöd, 2014.07.20.)

Autocross OB 3.futam (Dömsöd, 2014.07.20.)

Szerző: Gerlei Sándor

Fotó: Hajóka

2014. július 31. 15:31

 

Az immár hagyományosnak mondható dömsödi pálya adott otthont az Autocross OB 3.futamának, mely keretében (vagy fordítva) az amatőr bajnokság is zajlott. A depóban szinte mindenki azt nézte, számolta, vajon hányan indulnak ezen a futamon a Buggy1600 kategóriában, lévén a szeghalmi versenyen csak Brezovszki Sanyi képviselte őket.

Nos indulóban nem volt hiány, 7-en neveztek ebbe a kategóriába, még Szlovákiából is jött versenyző Peter Levkus személyében, ám neki csak a szabadedzés jutott, mert autója meghibásodott.
A Superbuggy mezőnye ezen a versenyen 9 fővel állt a rajthoz, míg a Touring Autocross kategóriát 2-en képviselték.
A Buggy1600 másik nagy vesztese Zámbó Misi volt, aki a legjobb edzésidő megfutása után szomorúan konstatálta, hogy a motorja csapágyas lett. Mögötte Radák Attila és Klenáncz Szabolcs következtek az edzést követően.
Brezovszkit autójának bal féltengely törése akadályozta meg a jobb időeredmény elérésében.
A SuperBuggy edzés elsője Ábrahám Karesz lett, szorosan követte őt Tóth Ricsi, mindössze 7 század másodperc hátránnyal, majd Vörös Tibi következett.
A Touring Autocross edzésén a már EB helyszíneket is megjárt, új autóját még mindig tesztelő Kis Ádám volt a gyorsabb, a rallycross-ból erre a versenyre átránduló „Nitro”-nál.

A Buggy1600 előfutamai során folytatódott Brezovszki Sanyi balszerencséje, előbb a váltót, majd mivel ez nem vezetett eredményre, a difit kellett kicserélni. Így nem volt meglepő a döntő rajtrácson elfoglalt 4.helye.
Az előfutamok legjobbja Klenáncz Szabi volt, majd Szabó Oszkár, Radák Attila volt a sorrend.
Sajnos Bognár Balázs is a kiesők mezőnyét gyarapította az előfutamok végeztével, mivel egy-egy baleset miatt nem tudta értékelhetően abszolválni ezeket.
A döntőre így 4 versenyző maradt. Az első rajt vissza lett intve Klenáncz Szabi bemozdulása után, majd a második rajtot követően Szabi az élre állt, nyomában Brezóval, Radákkal és Szabó Oszival.
A leintésig nem változott a sorrend.

A SuperBuggy kategóriában eddig vezető Ábrahám Károly nem titkoltan azért érkezett Dömsödre, hogy az újabb győzelmét bezsebelje.
Az előfutamokban kiharcolta a döntő első rajthelyét, innen várva a folytatást.
Mögötte Tóth Ricsi, Istókovics István volt a sorrend, majd az előfutamok során már meg-megvillanó Kecskés Roland, Vörös Tibor, illetve Tóth Sándor, Klenáncz József, Lux János következtek. A döntő utolsó rajthelyére Pallag-Bozsák Csaba került, aki még az amatőr futamokat is kihasználva tesztelte autóját.
A döntő rajtja után elég parázs helyzet alakult ki a első kanyarban, melynek nagy vesztese Vörös Tibi lett, aki a pálya szélére kényszerült, befejezve a versenyt. Tóth Ricsi is kapott rendesen, kissé leszakadva eredt a mezőny után.
Az első körben Istókovics állt az élen, mögötte Ábrahám, majd az egész nap gyengélkedő, ám a döntőre szárnyra kapott autóval Pallag-Bozsák porolt. Ábrahám hamar letudta az előtte haladó Istókovicsot, a második kör végén már ő vezette a mezőnyt. Hármójuk mögött Tóth Sanyi, Klenáncz Józsi, Kecskés Roli, Lux Jani, majd Tóth Ricsi következtek.
Tóth Ricsi körről-körre dolgozta le hátrányát, majd sorra előzte ellenfeleit, végül a már említett vezető hármas mögött negyedikként haladt át a célvonalon.
A TAX 2 fős mezőnyében a nap folyamán Kis Ádám turbója megadta magát, így „Nitro” is egyenlő esélyekkel szállhatott csatába vele szemben.
Ez olyan jól sikerült, hogy a döntőben az első rajthely is „Nitro”-é lett.
Kis Ádám a mindössze 100 lóerősre szelídült Colt-tal csak a második helyen haladt. A döntő rajtját követő 3. körben „Nitro” autójának difije megadta magát, így Ádám söpörte be a 20 pontot.

A csapatversenyt az Alba Motorsport nyerte a Pallag-Bozsák, Vörös, Brezovszki összetételű csapattal.

 

Közelgő események

.

2020. augusztus 14-16. FIA CEZ Autocross Championship / Humpolec

2020. augusztus 22-23. FIA CEZ Autocross Championship / Miletic

2020. szeptember 4-6. FIA CEZ Autocross Championship / Secovce

2020. szeptember 4-6. Autocross OB 1.futam + Zóna

2020. szeptember 19-20. Autocross OB 2.futam + Zóna

2020. szeptember 19-20. FIA CEZ Autocross Championship / Molca

2020. szeptember 26-27. FIA CEZ Autocross Championship / Kaps

2020. szeptember 26-27. Autocross OB 3.futam

2020. október 10-11. FIA CEZ Autocross Championship / Rume

2020. október 24-25. FIA CEZ Autocross Championship / Ravenna

2020. november 7-8. FIA CEZ Autocross Championship / Ribnik