Beszámoló a nyirádi záró futamról

Beszámoló a nyirádi záró futamról

Szerző: Borbás Bálint

2014. október 7. 14:07

 

Ábrahám Károly nagy győzelme és Kis Ádám bukása

Ezek voltak a Magyar Nyílt Autókrossz Bajnokság, egyben az FIA Közép-Európai Zóna Trófea és az osztrák bajnokság elmúlt hétvégi, nyirádi záró fordulójának legemlékezetesebb momentumai. A Buggy1600-ban Szabó Oszkár, a Touring Autocross-ban az olasz Michele Ottoboni lett a 2014-es bajnok.

A magyar bajnokság záró fordulójára összesen négy nemzet 29 versenyzője gyűlt össze a nyirádi katlanban, ahol a tétet ezúttal nemcsak a futamgyőzelem megszerzése, de az év végi helyezések is jelentették. A legnépesebb mezőny a SuperBuggy kategóriáé volt, itt 11 pilóta feszült egymásnak az előfutamok és a döntők során, míg a Buggy1600 és a Touring Autocross futamait egyaránt 9-9 résztvevővel rendezték meg.

A nagy szöcskék mezőnyében Ábrahám Károly már a 2014-es bajnoki címmel a zsebében, tét nélkül állhatott rajthoz, és az Eb-futamon elért szenzációs 4. helye után most újra egy erős nemzetközi mezőnyben ért el kimagasló sikert Nyirádon. A sokszoros magyar bajnok legnagyobb ellenfele ezen a hétvégén az a cseh Jakub Kubicek volt, akit az idei nyirádi Eb-n nagy csatában legyőzött a 4. helyért vívott párharcban, és akivel szemben 2010-ben egy másik honfitársunk, Szabó Krisztián egy pont előnnyel hódította el a junior Európa-bajnoki címet. Kubicek idén futamot is nyert az Európa-bajnokságon, és a mostani nyirádi zónabajnokin is bizonyította szélvészgyorsaságát.
Az ifjú cseh jó két másodperc előnnyel nyerte az időmérő edzést, majd első két előfutamát is magabiztos győzelemmel zárta, a harmadikban viszont műszaki gondja támadt, így azt a futamot nem tudta befejezni. Ábrahám ezzel szemben mindhárom saját előfutamát megnyerte, így végül ő indulhatott a pole-ból, ám a döntő hihetetlen izgalmakat ígért, hiszen Kubicek legjobb futamideje 10 másodperccel volt jobb Ábraháménál. Hiába tehát a pole, előre sejteni lehetett, hogy a túrkevei pilótának minden rutinjára szüksége lesz ahhoz, hogy maga mögött tartsa fiatal cseh riválisát.

A rajt után Ábrahám maradt az élen, és az első körökben Kubicek valóban szorosan tapadt rá, több helyen is megpróbálkozva az előzéssel – sikertelenül. A szemkápráztató ütközetnek végül egy sajnálatos technikai probléma vetett véget, melynek folytán Kubicek a pálya szélén volt kénytelen leparkolni buggyját. Bár ez után a többiek is kitartóan üldözték az élen haladót, Ábrahám nem hibázott, és újabb győzelemmel tette fel a koronát idei fantasztikus menetelésére, száz százalékos mérleggel megvédve bajnoki elsőségét. Nyirádon két cseh versenyző, Jaroslav Hosek és Vladislav Stetina állhatott fel mellé a dobogóra, megelőzve Tóth Richárdot, az olasz Giovanni Trincossit, Klenáncz Józsefet, Istókovics Istvánt, illetve a döntőben műszaki hiba miatt kiálló Kubiceket és Brezovszki Sándort.
Utóbbi pilóta ezen a hétvégén két kategóriában is rajthoz állt, hiszen a Buggy1600-ban egy jó nyirádi szerepléssel még a bajnoki címre is lett volna esélye. Itt azonban az első előfutamára technikai probléma miatt ki se tudott állni, majd a második előfutam második helye után a harmadikban versenybalesetbe keveredett, így értékelhető eredmény nélkül zárta a versenyt. Ez pedig azt jelentette, hogy Szabó Oszkár lett 2014 magyar bajnoka, aki Nyirádon három osztrák pilóta, Phillip Stenzl, Stefan Hummel és Andreas Winninger mögött a negyedik helyen végzett, Klenáncz Szabolcsot, Radák Attilát és Andreas Haslert megelőzve a célban.

A karosszériás Touring Autocross mezőnyében az olasz Michele Ottoboni 20 pontos előnnyel érkezett a nyirádi záró futamra, így elég volt célba érnie ahhoz, hogy ő legyen a 2014-es magyar bajnok. Ez folyamatos műszaki problémái ellenére sikerült neki, így a magyar nyílt bajnoki cím ezúttal egy olasz versenyzőhöz került. A versenyt az osztrák Leopold Popp nyerte, akit ugyan Ottoboni az utolsó körben nagyon megközelített, de a ráverődő sártól semmit sem látott, el kellett vennie a gázt, így biztossá vált Popp győzelme. A harmadik helyen a magyar Nitro (Nyitray Béla) szelte át a célvonalat, míg negyedikként Vaskó Dominik, aki ezzel az 1600 köbcentiméter alatti géposztályban tette biztossá bajnoki címét.

A látványos csaták és nagy győzelmek mellett sajnos egy hatalmas bukásról is emlékezetes marad a nyirádi verseny. A Touring Autocross-ban versenyző Kis Ádám a vasárnap reggeli előfutamban magabiztosan haladt az élen, amikor az első kanyarban egy picit kisodródott a mélyebb murvás részre, ott egyből megakadt oldalról a kereke, és már repült is az autó a levegőbe, egyszer, kétszer, háromszor átfordulva saját tengelye körül, mire végre földet ért és megállt. A pilóta még ez után is ösztönösen állt a gázon, és egyből ment volna tovább, de kis túlzással nem volt épen maradt kerék az autón… Nagyon csúnyán nézett ki a Mitsubishi, Kis Ádámot pedig az ajkai kórházba szállították, ahol megállapították, hogy több szalag is elszakadt bal vállában. A döntőket már ő is ismét Nyirádon nézte végig, nagyon nagy baja tehát szerencsére nem esett. Neki jobbulást kívánunk, a többieknek és persze neki is gratulálunk a hétvégi és az egész évi eredményekhez. Találkozunk jövőre!
A bajnokság végeredménye:
SuperBuggy:
1. Ábrahám Károly: 120 pont, 2. Tóth Richárd: 90, 3. Vörös Tibor: 80.
Buggy1600: 1. Szabó Oszkár: 83 pont, 2. Brezovszki Sándor: 65, 3. Klenáncz Szabolcs: 59.
Touring Autocross: 1. Michele Ottoboni: 77 pont, 2. Nitro: 49, 3. Kis Ádám: 40.
Touring Autocross 1600: 1. Vaskó Dominik: 60 pont.
Csapatverseny: 1. Túrkevei VSE ; 2. Alba Motorsport ; 3. Autocross SC Dömsöd

 

Közelgő események

.

2020. június 5-7. TÖRÖLVE! FIA Autocross European Championship 2nd Round

2020. június 6-7. TÖRÖLVE! FIA CEZ Autocross Championship / Gambetici

2020. június 12-14. TÖRÖLVE! FIA Autocross European Championship 3rd Round

2020. június 20-21. TÖRÖLVE! Autocross OB 3.futam + Zóna

2020. június 20-21. TÖRÖLVE! FIA CEZ Autocross Championship / Molca

2020. június 26-28. TÖRÖLVE! FIA Autocross European Championship 4th Round

2020. július 3-5. TÖRÖLVE! FIA Autocross European Championship 5th Round

2020. július 17-19. TÖRÖLVE! FIA Autocross European Championship 6th Round

2020. július 25-26. FIA CEZ Autocross Championship / Porici

2020. augusztus 8-9. TÖRÖLVE! Autocross OB 4.futam + Zóna

2020. augusztus 8-9. TÖRÖLVE! FIA CEZ Autocross Championship / Túrkeve

2020. augusztus 15-16. TÖRÖLVE! Autocross OB 5.futam + szlovák bajnoki