Finisbe érve

Finisbe érve

Szerző: Gerlei Sándor

Fotó: Anda Irén

2012. szeptember 2. 00:00

 

A castrolmintabolt.hu Autocross Országos Bajnokság lassan finisbe ér, ennek megfelelően a záró futam előtti megmérettetés is komoly küzdelmeket hozott.

Sajnos az amúgy sem nagy mezőny ezúttal is foghíjas volt, hiszen a Buggy1600 kategóriából többen is hiányoztak, ezzel feladva a lehetőséget, hogy az év végén a dobogóra állhassanak.

A Touring Autocross kategóriában eldőlt a bajnokság sorsa, hiszen az idén a 70.évét betöltő Emődi Jánosnak „csak” az volt a feladata, hogy értékelhetően fejezze be a versenyt.
Nos az első futamban ráhozta szerelőire a frászt, amikor az első kör végén a betonfalhoz támasztotta a Mitsubishit, mely komolyan megsínylette a találkozást.
Nagy munkával kipofozták a kissé viharvert járgányt, mellyel Jani bácsi ezután már csak a biztonságra törekedett, megelégedve az előfutamok utolsó helyeivel, ezzel bebiztosítva a 2012.év bajnoki címét.
A kategória esélyese „Luigi” volt, ám számításait kissé áthúzta Kotán Péter rajthoz állása, illetve a bérelt Mitsubishi előző versenyen elszenvedett sérülései. Az előfutamok során még nem volt különösebb probléma, ám a döntőben már elfáradt a Mitsubishi, így be kellett érnie Kotán mögött a második hellyel. A harmadik helyen Kis Ádámot intették le, aki visszatért eredeti autójához, a Nissanhoz, de annak gyerekbetegségeit még nem sikerült orvosolni.

A Superbuggy kategóriában Ábrahám Károly volt az esélyes, aki a nyirádi AC EB-n, a Buggy1600-ban tett kitérő után ismét a királykategóriában indult a megjavított váltóval szerelt Ford V6-os gépével. A gépet nem kímélve, ütötte-vágta az autót, hogyha hibás, az mielőbb kiderüljön. Nos hiba nélkül, az előfutamok után a döntőben sem talált legyőzőre, így nagy lépést téve a bajnoki cím elnyerése felé.
Mögötte az idén debütáló Tóth Richárd és Oros Sándor vívták váltakozó sikerrel csatájukat, mely a döntőben Oros sikerét hozta, aki mindössze 3 tizedes előnnyel szerezte meg a második helyet. A mezőny második felében az autocross másik nagy „öregje”, Tóth Sándor és csapattársa, Lux János csatáztak egymással. Tóth az utolsó kanyarban kissé elmérte a sebességet, megpördült, így Lux előtte végzett.

A Buggy1600 ígérte a legnagyobb csatát, amit meg is kapott a szépszámú közönség.
Illés Tamás autójának beállítása jól sikerült, ezt jelezte már az edzésen elért kiemelkedő ideje is.
Az előfutamokban sem akadt legyőzője, két előfutamát simán nyerte, míg a harmadik előfutamra nem állt ki a rajthoz.
Mögötte az első előfutamban Brezovszki Sándor, Klenáncz Szabolcs volt a sorrend.
Brezó váltót cserélt az első előfutam után, egy hosszabb áttételűvel próbálkozott. Valószínüleg nem ez okozta, de a második előfutamban az ő autója is közelebbi ismeretséget kötött a célegyenesre fordító kanyarban a betonfallal, melynek jobb hátsó felfüggesztése látta a kárát. A harmadik előfutamra azonban ezt is megjavították szerelői, amit egy futam győzelemmel hálált meg, 3 tized mp-cel megelőzte Klenáncz Szabit.
A döntőben Illés rögtön az élre állt, nem bízva semmit a véletlenre. Mögötte Brezó, Szabi volt a sorrend. A harmadik körben Szabolcs megelőzte Brezót, és ez már nem is változott a leintésig.

A bajnokság záró futamára 2012.szeptember 30-án, Túrkevén kerül sor.

 

Közelgő események

.