Évadzáró verseny Nyirádon

Évadzáró verseny Nyirádon

Szerző: Gerlei Sándor

Fotó: Kotán Kriszti

2013. október 9. 13:18

 

Ezúttal szépszámú, 24 versenyzőből álló mezőny jött el Nyirádra, lévén ez a verseny az osztrák bajnokság része is volt, illetve a rallycross-ból is átrándult egy pár versenyző.

A Touring Autocross kategóriában már bajnokként állhatott rajthoz Kis Ádám, aki az első előfutam kivételével minden gond nélkül élvezte a „jutalomautózást”.
Kotán Péter és Pallag-Bozsák Csaba is a győzelem reményével indultak az autocross mezőnyében, ám Kotánnak két előfutam elsőség (ezzel a döntő első helyéről indulhatott), míg Pallag-Bozsáknak egy előfutam második hely volt a legjobb eredménye.
Még egy rallycross-os versenyző, „Nitro” is kipróbálta, hogy milyen az autocross pálya nyomvonalán versenyezni, és mint elmondta, tetszett neki a laza talaj, és legszívesebben egy superbuggy-val is kipróbálná az érzést.
A döntőben is Kis Ádám diktálta a tempót, Pallag-Bozsák Csaba a rajt után a harmadik helyen fordult volna Kotán mögött, azonban megpördült és fel is adta a versenyt. Így a harmadik helyen az osztrák Josef Köbach egy mérges Golffal rótta a köröket, nyomában „Nitro”-val, mely sorrend a leintésig nem változott.
A bajnok Kis Ádám mögött Kotán Péter végzett a bajnokság második helyén.
Az „F” csoportban induló Benyó Máté és Perendy Péter is a „nagyok” között versenyeztek, ez a verseny Perendy Péter sikerét hozta.

A Buggy1600 kategóriában rajthoz állt az újdonsült Európa-bajnok, Szabó Krisztián, aki két előfutam győzelmével az első helyről várta a döntő rajtját. Mellőle a bajnoki cím várományosa, Brezovszki Sándor, illetve Klenáncz Szabolcs indulhattak.
Ebben a kategóriában nem csak a bajnoki cím, hanem a dobogós helyek is ezen a versenyen dőltek el, így Radák Attila és Zámbó Mihály is „nyílt lapokkal játszottak”, nem lehetett taktikázni. Brezónak a bajnoki címhez elég volt, ha az előfutamokat teljesíti, ám a második-harmadik helyért Radáknak és Zámbónak igazán meg kellet küzdeni, lévén egy pont különbség volt csak közöttük, Radák javára.
A négy osztrák versenyzővel megtűzdelt mezőnyben ez nehezebbnek tűnt, ám a döntőben induló 2 osztrák versenyző, Andreas Winninger és Andreas Hasler nem loptak pontokat a két riválistól.
A döntő rajtja után Szabó Krisztián, Brezovszki, Klenáncz volt a sorrend, míg mögöttük Zámbó, Winninger, Radák űzték egymást. Radák, aki beragadt a rajtnál nagy iramban tört előre, majd sikerült is Winningert megelőznie. Próbálkozott még Zámbó nyomába érni, ez azonban nem sikerült neki, ám ezzel az eredménnyel is megszerezte a bajnokság második helyét Zámbó előtt, míg a bajnok értelemszerűen Brezovszki Sándor lett, akit másodikként intettek le Szabó Krisztián mögött.

A SuperBuggy kategóriában is nyitott volt még a bajnokság, bár Ábrahám Károlynak is elég lehetett a sikeres előfutambeli szereplés.
Nos Karesz az edzés elsőséget simán szerezte meg, utána azonban a motorja rakoncátlankodott. Karesz helyébe az előfutamok során a „megtáltosodott” Oros Sándor lépet, aki magabiztosan nyerte előfutamait. Mögötte Tóth Richárd, majd Tóth Sándor következtek, sőt Istókovics István is Ábrahám előtt végzett az előfutamok összesítése alapján.
A döntő rajtja is Orosnak sikerült a legjobban, mögötte Tóth Richárd, Istókovics, Tóth Sándor és Ábrahám volt a sorrend.

Ábrahám Tóth Sanyit még könnyen leelőzte, de érződött a tempóján, hogy a motorja nem tökéletes (2 henger, a 6-ból „tartalékba” volt helyezve), már szinte alaphangon is okádta a lángot. Istókovics sem kerülte el azonban az előzést, bár ezért jobban meg kellet küzdenie Karesznak.
Oros Sanyi sem volt biztonságban, őt Tóth Ricsi egyre jobban megközelítette, majd az ötödik körben jött a dráma, elkezdett Oros autója lassulni, mert szétment a hátsó difi, így elsőkerék hajtásúvá vált a Porsche.
Az utolsó kör utolsó kanyarja eddig sosem látott helyezkedéseket hozott, az élen Karesz haladt, mögötte Ricsi, majd Oros Sanyi, szorosan a nyomában Istókovics. Karesz autója a kanyar kijövetelénél meglassult, Ricsi és Istókovics keresték a menekülési útvonalat, míg Oros Sanyi jó szemmel látta meg a helyes utat, és ismét az élen találta magát a cél előtt 100 méterrel. A kavarodásból Karesz érkezett másodikként, míg Istókovicsot a harmadik helyen intették le. Tóth Ricsi a negyedik, míg Tóth Sanyi az ötödik helyen végzett.
A bajnokságot (megérdemelten) Ábrahám Károly nyerte, második az egyenletes teljesítményt mutató Tóth Richárd, míg harmadik, az ezen a versenyen nagyot autózó Oros Sándor lett, letaszítva a dobogóról az autocross korelnökét, Tóth Sándort.
A csapatversenyt a Hungary Motorsport kft. csapata nyerte.
 

Közelgő események

.

2021. augusztus 7-8. Autocross OB 2.futam + Zóna

2021. augusztus 7-8. FIA CEZ Autocross Championship / Molca

2021. augusztus 13-15. FIA CEZ Autocross Championship / Porici

2021. augusztus 20-22. FIA Autocross European Championship 4th Round

2021. augusztus 27-29. New Date! FIA CEZ Autocross Championship / Humpolec

2021. szeptember 3-5. FIA Autocross European Championship 5th Round

2021. szeptember 10-12. FIA CEZ Autocross Championship / Secovce (Dargov-Dubiny)

2021. szeptember 10-12. Autocross OB 3.futam + Zóna

2021. szeptember 18-19. FIA CEZ Autocross Championship / Sombor (SRB)

2021. szeptember 17-19. FIA Autocross European Championship 6th Round

2021. szeptember 24-26. FIA Autocross European Championship 7th Round

2021. október 2-3. FIA CEZ Autocross Championship / Kaps (SVN)