Autocross OB 1.futam / Szisz Ferenc emlékverseny

Autocross OB 1.futam / Szisz Ferenc emlékverseny

Szerző: Gerlei Sándor

Fotó: Verhóczki Tamás

2015. május 28. 14:18

 

Az elmaradt dömsödi idény-nyitó miatt a szeghalmi verseny lett az idei év kezdő versenye az autocross mezőnyének. Többen még így sem készültek el az autóikkal, ezért meglehetősen „szellős” volt a mezőny.

Egyedül a SuperBuggy kategória volt, mely aránylag megfelelő létszámmal jelent meg, ha a 8 versenyzőt annak lehet tekinteni, de itt is többen még „reszelik” a technikát.
A nap legjobb ideje is ehhez a kategóriához fűződik, Ábrahám Károly 2 másodperccel volt gyorsabb a többieknél.
Ezt a fölényét a lehetőségek szerint ki is tudta használni, hiszen 2 előfutamot tisztán megnyert, míg a harmadik előfutamban - az eddig B1600-as kategóriában induló, de idén kategóriát váltó - Klenáncz Szabolcs egy parádést előzést követően nyerte a futamot, Ábrahám előtt.
Többeknek már az előfutamban technikai gondjuk akadt, az újonc Farkas Zsolt differenciálmű hibával, míg Vörös Tibor a sebváltó meghibásodása miatt nem lehettek ott a döntő rajtjánál. Kecskés Roland kuplungja is rakoncátlankodott, ám neki még sikerült a döntőben a rajthoz állás.
A döntőben aztán a szép számú közönség igazi kemény autózást láthatott, mert a rajt utáni első kanyarban Ábrahám és Klenáncz csatája következtében Ábrahám megpördült, a pálya szélére sodródott és csak a többiek elhaladása után kezdhette meg a mezőny üldözését.
A hét körös futamban körről körre előzte meg az ellenfeleket a közönség ovációja közepette.
Klenáncz Szabolcs az új építésű Mitsubishi motoros szöcskével azonban olyan előnyre tett szert, hogy Ábrahám „csak” a második helyen ért célba, megelőzve Tóth Richárdot. A további helyekre Oros Sándor és Tóth Sándor érkeztek, Kecskés Roland autója két kört tudott csak teljesíteni.

A Buggy1600 kategóriát 4 versenyző képviselte, melynek edzés elsőségét Bognár Balázs szerezte meg 1 tized másodperc előnnyel Zámbó Mihály előtt.
Az előfutamokat követően Zámbó, Bognár, Klenáncz József és Peter Levkus – aki Szlovákiából érkezett - volt a sorrend.
A döntő rajtját Zámbó kapta el a legjobban, nyomában a tavaly még superbuggy-t terelgető Klenáncz Józseffel. Mögöttük Bognár és a tavaly jobb teljesítményt mutató Levkus volt a sorrend, mely helyzet a leintésig nem változott.

A Touring Autocross (TAX) mezőnyét mindössze két induló képviselte, az idei első EB futamot már teljesítő Kis Ádám, és az újonc Antal István. Kis egy Mitsubishi Colt-tal, míg Antal a tavaly még Kis tulajdonát képező Mitsubishi EVO-val állt rajthoz.
Az előfutamok során Kis fölénye meggyőző volt, bár a harmadik előfutamban a csúszós, frissen locsolt pályán Antalnak sikerült őt megelőznie.
A döntő rajtjánál Kis első hajtása megadta magát, így Antal élete első bajnoki versenyét magabiztosan nyerte meg.

A csapatversenyben az ASC Dömsöd diadalmaskodott a Klenáncz Szabolcs, Klenáncz József, Tóth Sándor összeállítású csapatával.

Hivatalos végeredmények:
http://www.chronomoto.hu/images/stories/pdf/2015/20150524_ac_official.pdf

 

Közelgő események

.